Jak należy odżywiać się w jesieni życia.

„Starzenie się i Zdrowie”

W roku bieżącym obchody Światowego Dnia Zdrowia przebiegały pod hasłem: „Więcej Zdrowia, Więcej Życia”.  Wpisały się one w działania Europejskiego Roku Aktywności Ludzi Starszych i Solidarności Międzypokoleniowej. Zgodnie z 9 celem Narodowego Programu Zdrowia bardzo ważne są  kwestie zdrowotne związane z wiekiem  i zdrowym trybem życia. Chcemy zwrócić uwagę na rangę problemu i pragniemy wszystkim uświadomić fakt, iż pomimo zmian, które mogą w nas zachodzić i na które możemy nie mieć wpływu, jak choroby, jesteśmy w stanie przez długie lata naszego życia zachować aktywność umysłową i dobre samopoczucie. Praca ta jednak wymaga wysiłku i zależy jedynie od naszych dobrych chęci i nastawienia. W załączeniu przedstawiamy ulotkę opracowaną przez Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Łodzi  p.n. „Jak należy odżywiać się w jesieni życia”. Przeważająca liczba osób po 60 roku życia nie zdaje sobie sprawy z roli prawidłowego żywienia w zachowaniu pełni zdrowia. Najczęściej nie przywiązuje się wagi do jakości, ilości i wartości odżywczej pożywienia. Warto zapoznać się z treścią wymienionej ulotki i zdać sobie sprawę, że prawidłowy sposób żywienia pozwoli opóźnić procesy starzenia oraz złagodzić dolegliwości związane z niektórymi chorobami.

Zapraszamy do lektury!


Treść ulotki do pobrania znajdziecie Państwo tutaj

Wyświetlono: 176

Pobierz PDF

Mogą Cię również zainteresować