Jak należy odżywiać się w jesieni życia.
„Starzenie się i Zdrowie”
W roku bieżącym obchody Światowego Dnia Zdrowia przebiegały pod hasłem: „Więcej Zdrowia, Więcej Życia”. Wpisały się one w działania Europejskiego Roku Aktywności Ludzi Starszych i Solidarności Międzypokoleniowej. Zgodnie z 9 celem Narodowego Programu Zdrowia bardzo ważne są kwestie zdrowotne związane z wiekiem i zdrowym trybem życia. Chcemy zwrócić uwagę na rangę problemu i pragniemy wszystkim uświadomić fakt, iż pomimo zmian, które mogą w nas zachodzić i na które możemy nie mieć wpływu, jak choroby, jesteśmy w stanie przez długie lata naszego życia zachować aktywność umysłową i dobre samopoczucie. Praca ta jednak wymaga wysiłku i zależy jedynie od naszych dobrych chęci i nastawienia. W załączeniu przedstawiamy ulotkę opracowaną przez Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Łodzi p.n. „Jak należy odżywiać się w jesieni życia”. Przeważająca liczba osób po 60 roku życia nie zdaje sobie sprawy z roli prawidłowego żywienia w zachowaniu pełni zdrowia. Najczęściej nie przywiązuje się wagi do jakości, ilości i wartości odżywczej pożywienia. Warto zapoznać się z treścią wymienionej ulotki i zdać sobie sprawę, że prawidłowy sposób żywienia pozwoli opóźnić procesy starzenia oraz złagodzić dolegliwości związane z niektórymi chorobami.
Zapraszamy do lektury!
Treść ulotki do pobrania znajdziecie Państwo tutaj
Wyświetlono: 176


